Vodič kroz prirodne znamenitosti

visitknin-vodic-

Planina Dinara - najviši hrvatski vrh

Teško je ne zaljubiti se u iskonsku snagu Dinare, u njene boje, u njenu tajnovitost. Kada se kaže Dinara, misli se istodobno na tri zemljopisna pojma: na Dinarsko gorje, na planinu Dinaru i na Dinaru – najviši planinski vrh Hrvatske. Dinarsko gorje je planinski lanac koji se proteže duž cijele obale Jadrana. Sama planina Dinara je prirodna granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ona dijeli i dva klimatski različita područja – mediteransko i kontinentalno. Kad čuju riječ Dinara žitelji Knina i kninskog kraja pomisle na dio Dinare koji se propinje u 1831 metar visoki vrh, masiv dugačak 20 i širok 10 kilometara koji na kninskoj strani završava slapom Krčić, a na suprotnoj jednako nevjerojatno: dubokim, snažnim izvorima rijeke Cetine u blizini kojih je ulaz u 2080 metara duboku Gospodsku pećinu, na kraju koje je podzemno jezero. Dinara je nenaseljena, a njeno spektakularno obilježje je i najduža stijena u Hrvatskoj, duga čak šest kilometara.

vizitknin-prirodne znamenitosti-krka

Rijeka Krka oduzima dah

Čarobna i enigmatična rijeka. Zrači svojom meditativnom mirnoćom. Sve do slapova. Tamo se mirnoća pretvara u snagu koja oduzima dah. Jedna je od najljepših i najneobičnijih, ali i najzagonetnijih europskih rijeka. Ni danas se pouzdano ne zna gdje joj je izvor. Ne zna se točno ni gdje je njezino ušće, ali se zna da njena jezera u stvari nisu jezera. Njeni najljepši ukrasi – slapovi nisu tek fizičke zapreke u vodenom toku nego živa bića koja se rađaju, rastu i umiru. Krka ima 2 sutoka, 5 pritoka, 7 slapova i 11 jezera. Krka je po brojnosti ribljih vrsta najbogatija rijeka jadranskog sliva i cijenjena je kao ihtiološki spomenik najviše svjetske kategorije. Osim toga, Krka je prvorazredni spomenik prirode po brojnosti i raznovrsnosti ptica pa spada među najvrjednija ornitološka područja Europe.

visitknin-prirodne-krčić

Čudesna rijeka Krčić

Izvire u podnožju najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj, a onda se nakon 10,5 kilometara toka slapom ulijeva u izvor Krke. Takav slučaj u svijetu nije poznat. Taj slap spada u ona čuda prirode kojima se čovjek uvijek iznova divi i u njima traži skrivena značenja.

Sve čari okolice

Kulturno-povijesne i prirodne čari ima i kninska okolica. Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj zasigurno je Biskupija kod Knina. Prije se Biskupija zvala Pet Crkava na Kosovu, što je i potvrđeno nalazima starohrvatskih crkava na lokalitetima Crkvina, Stupovi, Bukorovića podvornica, Lopuška glavica i Sveta Trojica. U Biskupiji se nalazi katolička crkva sv. Marije sagrađena po planovima Ivana Meštrovića 1938. godine na mjestu bazilike iz 9. stoljeća. U Cetini su ostaci katoličke crkve sv. Spasa iz 9. stoljeća. To je jedan od najbolje očuvanih spomenika ranosrednjovjekovnog sakralnog graditeljstva u Hrvatskoj. Blizu Kistanja se nalazi Manastir sv. Arhanđela koji se u pisanim dokumentima prvi puta spominje 1402. godine. Manastir je izgrađen kao zadužbina Jelene Šubić, udovice hrvatskog kneza Mladena III. Šubića. Nedaleko od Ivoševaca nalaze se ostaci rimskog vojnog logora – grada Burnuma. Sagrađen je na važnom graničnom području Delmata i Liburna da bi se osigurala pacifikacija ovog dijela Ilirika, a u njemu je boravila i XX. legija rimske vojske. Blizu Ivoševaca se nalazi i prekrasni drevni rimski amfiteatar. U kninskoj okolici nalaze se i Šarena jezera (put Biskupije), Manojlovočki slapovi (kod Kistanja) te Bilušića buk (kod Radučića), prirodne kreacije koje odreda oduzimaju dah posjetitelju.