Vodič kroz kulturno - povijesne znamenitosti

visitknin-kulturno-tvrđava

Kninska tvrđava- Kraljev dom

Jedna od najvećih i najstarijih europskih tvrđava, drevna kninska tvrđava svojom ljepotom i mističnošću brzo i lako zarobljava srca posjetitelja te ih uvijek iznova oduševljava i opčinjava svojom tajnovitom ljepotom i neispričanim pričama. Šetnja tvrđavom nije obična šetnja. To je hod kroz vrijeme u društvu starih zidina i bastiona, hod koji pobuđuje maštu i stvara iskustvo koje se ne zaboravlja. Kninsku tvrđavu Hrvati su započeli graditi u IX. stoljeću. Tokom stoljeća, osvajali su je, rušili i gradili Mađari, Turci, Mlečani, Francuzi i Austrijanci, ali i hrvatski srednjovjekovni velikaši. Kninska tvrđava se može podijeliti na pet dijelova. Najstariji dio kninske tvrđave ili najstariji grad jest gornji grad, odnosno Kaštel Knin. Nastao je u 9. stoljeću kad je formiran hrvatski srednjovjekovni kastrum. Tu je bilo sjedište starohrvatske države i kraljeva. Tu se nalaze i ostaci utvrđenja izgrađenog za vrijeme narodne dinastije hrvatskih vladara čime se, za sada, može podičiti samo Knin. Mostovima se iz Kaštel Knina dolazi u Kaštel Lab na kojem se nalazi metalni stup sa hrvatskom zastavom te spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Iz Laba se posjetitelji spuštaju u Garišta, Belveder i Donji grad, a i sami ulaz u tvrđavu je preko pokretnog drvenog mosta. I sada je sav taj pregled različitih kultura i stilova gradnje posjetitelju na dlanu. A kada završi šetnja kroz vrijeme, na tvrđavi vas čekaju muzeji i galerije, spomen sobe čuvenih Kninjana, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i večera na krovu grada, točno stotinu metara iznad Knina s pogledom na kninsko polje okruženo moćnim planinama.

visitknin-kulturno-kaptul

Povijesna baština - kninski muzej

Centar muzejskih događanja u gradu je Kninski muzej na tvrđavi. U stalnom postavu izložena je etnografska, a u postavu arheološka te jednim dijelom kulturno-povijesna i geološko-paleontološka građa. Geološko-paleontološka zbirka predstavljena je geološkim uzorcima i fosilima pronađenima u okolici Knina, a arheološka zbirka izlaže građu s kninskog područja od prapovijesti do kasnoga srednjeg vijeka. U postavu etnografske zbirke izloženo je pokućstvo, kućni pribor, predmeti tradicijskog rukotvorstva te narodne nošnje iz ovoga kraja. Postav planiran za treću zgradu Belvedera prikazat će povijesnu i kulturno-povijesnu građu od postanka grada u ranome srednjem vijeku do danas. Tu su i spomen sobe čuvenih Kninjana, akademika Hrvoja Požara i Nikice Slavića. Na tvrđavi je i stalni postav Oluja ‘95 otvoren 2015. godine koji brojnim dokumentima i artefaktima živo svjedoči vremenu ponosa i slave i najvećoj pobjedi u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Sakralna baština

Sakralna baština Godine 2015. Knin je dobio novu velebnu crkvu. Kao poveznica povijesti, sadašnjosti i budućnosti, nova crkva u Kninu nosi naslov Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta po praliku “Gospe Velikog Zavjeta”, najstarijem poznatom liku Gospe u hrvatskom narodu, pronađenom u Biskupiji kod Knina.