Aktivnosti

visitknin-jaganje

JAHANJE - Povežite se s prirodom

Jahanje konja u prekrasnom prirodnom ambijentu predstavlja izazov, odmor, užitak, rekreaciju, ali i terapiju. Udruga Grabarije godinama pruža građanima Knina i gostima usluge terapijskog i rekreacijskog jahanja i za te potrebe je educirala pet licenciranih osoba koje imaju status voditelja terapijskog jahanja. Gosti Knina mogu uživati i u foto safariju u pitoresknim područjima planina i šuma koje okružuju Knin.

PLANINARENJE - Doživite avanturu

Kao što je za ribolovce i lovce, Knin je raj za planinare i krotitelje voda. Osim najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj (Dinara-Sinjal 1831 m), tu su i brojni drugi izazovi. Knin je naime okružen planinama, počevši od sjevera: Orlovicom, Vilicom, Plješevicom, Bukovcem, Badnjom, Dinarom, Kozjakom, Svilajom i Prominom. Postoji i mali problem za sve one koji se odluče na planinarenje. A to je – da završe u bajci, u nestvarno lijepom krajoliku ispunjenom gustim šumama, velikim stijenama, planinskim pašnjacima, prirodom netaknutom od samoga stvaranja. I ako samo malo daju mašti za volju, eto problema, bajka je tu. Možda naletite i na vilinsko kolo o kojem su pripovijedali stari ljudi. Kada od sve te ljepote budete iscrpljeni, čeka vas lijepo uređeni planinarski dom Brezovac (1050 m) u prekrasnoj bukovoj šumi, kapaciteta 36 ležajeva sa kuhinjom. Otvoren je za posjetitelje i planinare svaki vikend i po najavi Planinarskom društvu Dinara. U Kninu djeluje i Planinarsko društvo Troglav koje je provelo prvu planinarsku školu.

BICIKLIZAM - Istražujte na dva kotača

Kninski kraj postaje neizostavna ruta za bicikliste, kako za rekreativce, tako i za profesionalce. Mogu birati između cestovnih i makadamskih staza. A hoće li biciklirati uz Krku i Krčić do izvora Cetine, ili će pak njihov izbor biti obiteljske staze za mirnu vožnju ili možda staze koje jamče adrenalinsko iskustvo ovisi upravo o njima. Vozeći se kanjonom rijeke Krčić biciklisti uživaju u jednom od najmanje zagađenih vodenih tokova Europe, ali i u fascinirajućim geološkim oblicima zbog kojih kanjon spada među najljepše hrvatske krajolike. Osim kanjona biciklisti se susreću i sa čudesnim izvorima Cetine i Krke, slapom Krčić, mističnom i moćnom Dinarom i drevnom tvrđavom. Kroz prelijepi kninski krajolik voze se brojne utrke, kako natjecateljske tako i rekreativne. Svim biciklistima na usluzi su licencirani bike vodiči, a na raspolaganju im stoji i kninski Biciklistički klub Adrion Oros.

visitknin-voznja krkom

VOŽNJA KRKOM - Bajkovita plovidba

Knin ima i sedam rijeka i rječica i idealan je za njihovo savladavanje plovilima. A druženje sa krasnim i čistim kninskim vodama opet krije istu zamku – da se nađete u bajci. Usluge kanuinga posjetiteljima pružaju Ekološka udruga Krka i Udruga Grabarije.

LOV I RIBOLOV - Vratite se prirodi

Još jedna u nizu aktivnosti koje Knin nudi posjetiteljima su lov i ribolov. O ribolovu računa vodi vrlo aktivno Športsko ribolovno društvo Krka koje poribljava kninske vode, brine se o vodotokovima, osmišljava turističku ponudu te organizira natjecanja, čak i na međunarodnoj razini. Potočna pastrva lovi se na Krki, Zrmanji, Butižnici sa akumulacijom Golubić, Kosovčici i Orašnici. Na Krki se još lovi i endemska mekousna pastrva, a na Šarenim i Burumskim jezerima love se šaran, amur, linjak, štuka i pastrva. Knin ima dugu i bogatu tradiciju lova. Lovačka udruga Dinara postoji više od 100 godina te gospodari površinom od oko 500 km2 različite konfiguracije, od polja na 200 m nadmorske visine do planine na 1831 m nadmorske visine. Lovište je nastanjeno zecom, srneđom divljači, divljom svinjom, lisicom, vukom i divljom mačkom te povremeno medvjedom i divokozom. Od pernate divljači nastanjeno je jarebicom, patkom, a sezonski šljukom i prepelicom. Za lovni turizam na području Knina potrebno je javiti se aktivistima udruge.